De boeken van Prof. dr. Hans M. Becker
In beeld en woord
Enkele jaren geleden schreef ik een voorwoordje voor de bundel ‘Steenslag, gedichten over ouderdom en afscheid’ van Leo Stilma. Dat was niet zo gek, want Leo is in zijn ‘werktijd’ maatschappelijk werker bij Humanitas. Daarom doet hij voor zijn dichtkunst veel impressies op bij Humanitas.
Met dezelfde creativiteit onze organisatie eigen, is er weer gewerkt aan de bundel ‘In beeld en woord’, gedichten bij schilderijen van twee kunstenaars, Arenda Nijland en Elly Kern-Valk. Het is een mooie combinatie geworden; een typisch voorbeeld van wederzijdse bevruchting. De prachtige schilderijen krijgen nog meer diepgang door de indrukwekkende gedichten, en de gedichten krijgen een visuele achtergrond die velen zal aanspreken.
Ik hoop dat Leo zo creatief productief blijft als hij nu is en dat er nog vele bundels zullen volgen. Voor deze bundel in ieder geval proficiat voor de drie kunstenaars!
Prof. Dr. Hans Becker
Algemeen Directeur
Stichting Humanitas
Illustere economisten van weleer
Het doet mij genoegen u, ter gelegenheid van mijn afscheid aan de Erasmus universiteit, waar ik een kwart eeuw met veel plezier gewerkt heb, dit boekwerkje te kunnen aanbieden.
deze speciale oplage bestaat uit 750 genummerde exemplaren, alle gesigneerd. De titelpagina behelst enerzijds een verwijzing naar de bekende uitspraak van Keynes, welke uitspraak ik wat achtergrond gegeven heb, maar geeft ook aan dat het mij, gedachtig de stelling van Schumpeter “This tendency of the social philospher to exalt his own scheme of life’s values into an ethical norm form which to judge the habits and tastes of all other men deserves attention because it runs through the whole economic literature and explains a great part of the value judgements of economists”, er om gaat een totaalbeeld te schetsen. Het gaat dus niet alleen om de bijdragen van de beschreven economen aan de ontwikkeling van economische theorieën, maar ook met welke achtergrond zij tot deze theorieën kwamen. Waar het enigszins kon, liet ik de auteurs met enige saillante uitspraken zelf aan het woord.
De ja-cultuur
Onze samenleving kent een nee-cultuur en at kost ons veel geld en levensvreugd. Ik heb voor u gepoogd de in’s en out’s van een ja-cultuur te schetsen, met name uit het perspectief van mijn buitengewoon hoogleraarschap in de humanisering van de zorg. Als toegift heb ik twee door mij geschreven artikelen toegevoegd. Deze gaan over wetenschappelijke maar praktische denkers die, mijn inziens, altijd een ja-cultuur toegepast hebben namelijk Jeremy Bentham en John Maynard Keynes.
Verboden af te blijven
Dat was een zeer verrassend werkbezoek dat ik bij Humanitas-Akropolis bracht. Waar in andere verpleeghuizen nog wel eens de stilte domineert, en mensen eenzaam voor zich uit staren of slapen, was heir sprake van een bruisend samen zijn. Muziek, buikdanseressen, vrolijke mensen aan de bar en een drukbezet internetcafé. Was dit wel een verpleeghuis? Jazeker, maar één waar volop geleefd wordt. Waar het leven zelf centraal staat; chaotisch, leuk en avontuurlijk. De levensloopbestendige aanpak werkt hier in optima forma. Een beeld dat zeker navolging verdient, zonder dat ieder verpleeghuis nu een kopie van Humanitas moet worden.
Maar de grootste verrassing was misschien wel het museum. Het herinneringsmuseum van Humanitas staat voor een belangrijke innovatie in de ouderenzorg doordat het gedragsroutines doorbreekt en een beroep doet op de unieke herinnering van elke oudere. Het zien van meubels en andere spullen uit vroeger tijden helpt om verhalen te vertellen aan elkaar. Prachtig on te zien hoe oudere bewoners anderen het verhaal over hun leven vertellen aan de hand van de tentoonstelling. Dat draagt bij aan het welzijn van de bewoners en beidt bezoekers iets extra’s. en het is gemakkelijk door andere instellingen – ook op kleinere schaal – uit te voeren. Dit boek draagt daar aan bij door aan te geven hoe een dergelijke activiteit eenvoudiger kan worden opgezet.
Ik wens U als lezer veel leesgenot toe en Humanitas veel succes met het verder innoveren van de organisatie.
Jet Bussemaker
Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Lekker leven
Levenskunstenaar Hans Becker veroverde mijn glimlach elke keer als hij zijn verhaal vertelde. Hij bracht het meest menselijke van zijn visie mee naar elk toneel wat hem geboden werd: alle mensen genieten van genieten. Maar soms leren ze het af doordat het belang ervan niet onderkend wordt. De nuttige dingen die vragen meestal zo nadrukkelijk om voorrang. Hans liet altijd weer zien dat je andersom moet denken. Houden van het leven betekent dat je het veel beter aankan en dat je het om je heen kunt delen met anderen.
Hij heeft het over ouderen. Over ouderen die langzaam het gewoon ‘samenleven uitschoven’. En hoe die er eigenlijk bij horen te horen.
De lezer kan meekijken met iemand die een mooi verhaal te vertellen heeft, maar vooral iemand die zicht heel goed heeft ingeleefd in mensen over wie hij schrijft, ouderen, wijzelf… dus, straks….
De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner
Zorg zonder zorgen
Kunst op leeftijd
In onderstaand formulier kunt u aangeven in welke boeken u interesse heeft.
De gewenste boeken kunt u hier bestellen, u dient de boeken op te halen en contact af te rekenen op locatie van Residence Roosenburch.
U ontvangt eerst van ons een bevestiging e-mail met wanneer u het boek(en) op kunt halen in Rozenburg.